Last van stress? Zo krijg je meer inzicht in je valkuilen

Heeft de stress (al weer) toegeslagen in je werk en privéleven? In de zomerperiode voelde je misschien juist zo goed aan wat je nodig had om goed in je vel te zitten: meer ontspanning, genieten van de natuur, vaker een boek of tijdschrift lezen, hulp vragen aan je partner of familie, de boel de boel laten. Dat soort dingen. En nu stap je toch weer in je valkuil en voel je de spanning opbouwen. Hoe kan dat? Juist omdat je je had voorgenomen het goede gevoel nu vast te houden…

Wat doe je goed?

Op het moment dat je je zo goed voelde in de zomerperiode, deed je waarschijnlijk automatisch dingen die er voor zorgen dat je mogelijke spanning of stress makkelijk kon opvangen. Je zorgde bijvoorbeeld voor:

 • voldoende herstelmomenten, zoals me-time of slapen
 • regelmatig bewegen, zoals een boswandeling of lopend naar de winkel met je kind(eren)
 • gezond eten, zoals het heerlijke fruit dat in de zomer volop aanwezig is
 • veel positiviteit, zodat je makkelijker dingen kon (los)laten en je ontspannen voelde
 • leuke en fijne sociale contacten, zoals met vrienden een dagje naar het strand, een barbecue met de buren of hulp vragen als je even moeilijk zit

Dit vergroot je veerkracht, fysiek en mentaal. Veerkracht zorgt ervoor dat je alles makkelijker aan kan, ook als je een te grote mate van stress ervaart. Probeer dus zoveel mogelijk je veerkracht te versterken door deze dingen te blijven doen.

“We live in times of high stress. Messages that are simple, messages that are inspiring, message that are life-affirming, are a welcome break from our real lives” (Simon Sinek)

Welke stressveroorzakers zijn er in jouw leven?

Als je positief kortdurende stress hebt, is stress gezond. Je ervaart dan bijvoorbeeld een toegenomen alertheid, betere concentratie, meer energie en bruisende creativiteit. Dat herken je vast wel als je een deadline hebt voor je werk of als je ergens op tijd moet komen en je voelt je onder druk staan. Maar dit kan ook omslaan in negatieve stress. Albert Sonnevelt definieert stress als ‘de lichamelijke en psychische spanning die ontstaat als het verschil tussen moeten en kunnen langdurig te groot is’. Dit kan ontstaan door gebeurtenissen zoals moeilijkheden binnen de familie of met je kinderen, verandering van verantwoordelijkheden op je werk, verhuizen naar een andere woonplaats, geldproblemen, langdurig slecht slapen, burenoverlast, woon-werkverkeer met veel files of vertragingen, verandering van werkuren of –omstandigheden, toenemende ruzie met je partner of moeilijkheden met je werkgever. Het zijn veranderingen in je leven die je overkomen en waar je voor jouw gevoel geen invloed op hebt. Ze gebeuren meestal plotseling, maar soms zie je ze van tevoren aankomen. Het zijn periodes in je leven die een emotionele wissel op je trekken, afhankelijk van welke impact ze op je hebben. En het is sterk afhankelijk van hoe jij met negatieve stress omgaat. En dan lijkt het natuurlijk wel heel erg makkelijk om te zeggen: ‘hoe kun je ten opzichte van deze situatie anders denken, voelen of zijn?’ Toch is dat het enige wat je kunt doen. De situatie kun je niet veranderen, maar je kunt wel jouw houding ten opzichte van de situatie positief beïnvloeden.

En stel dat je te maken krijgt met ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals het overlijden van een dierbaar persoon, ernstig ziek zijn van jezelf of een familielid, vriend(in), ontslag, een vechtscheiding, een chronisch ziek kind of ouder waar je langdurig voor zorgt of een kind dat drugs gebruikt. Dan staat je leven echt even stil of op z’n kop. Ook dan kan het helpen als je weet hoe jij met stress omgaat en hoe je overeind kunt blijven.

“Your mindset matters. It affects everything – from the business and investment decisions you make, to the way you raise your children, to your stress levels and overall well-being” (Peter Diamandis)

Zo krijg je inzicht in jouw stress

Je kent waarschijnlijk de onderverdeling in de 3 primaire stressreacties: fight, flight en freeze. Je gaat of de stress keihard aan als fighter. Of je bent juist meer het flight-type dat doet of de druk en stress er niet is, waardoor je wegvlucht van de situatie en het niet aangaat. Of je bent in stressvolle periodes iemand die bevriest (freeze) en niks doet, waardoor er juist niks uit je handen komt op het moment dat je stress voelt. Als je weet hoe je reageert op stress en je herkent dat, dan is het makkelijker om daar op zo’n manier mee om te gaan dat je er minder last van hebt. Allereerst is het belangrijk om die reactie te herkennen en erkennen, en te delen met de mensen om je heen. Je collega’s, partner, vrienden, familie, buren of sportmaatje. Zodat zij ook zien wanneer je te veel stress hebt gehad en jij in die vecht-, vlucht- of bevriesstand gaat.

De 6 stresstypes geven ook veel inzicht. Onderzoekers hebben bepaald dat ‘in het algemeen’ deze 6 stresstypes bestaan:

 1. De over-verantwoordelijke – Je bent altijd bezig met je omgeving. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor jou dat iedereen het naar de zin heeft op feestjes. En je wil alles sterk onder controle houden.
 1. De uitslover – Je bent ambitieus en een harde werker. Beloning is een belangrijk woord voor je en je hebt veel behoefte aan waardering.
 1. De perfectionist – Je legt de lat altijd hoger. Je bent streng naar jezelf als niet alles 100% in orde is.
 1. De zorger – Je bent vanaf jonge leeftijd al bezig om het iedereen naar de zin te maken. Je neemt vaak zorgtaken op je als er bijvoorbeeld zieke mensen in je omgeving verzorgd moeten worden.
 1. De duizendpoot – Je doet het liefst alles tegelijkertijd. Je bent altijd op zoek naar hoe dingen nog efficiënter en effectiever gedaan kunnen worden. Je hebt een goed overzicht over de situatie.
 1. De individualist – Je doet graag dingen alleen en houdt ervan om de zaken alleen op te lossen, omdat je een ander niet wilt lastig vallen of omdat je denkt dat jij het ’t beste kan.

Door te onderzoeken of een van deze types in meerdere mate bij jou aanwezig is, kun je inzicht krijgen in hoe jij met stress omgaat. En vooral hoe je er anders mee kunt omgaan, zodat je weer vaker dat goede gevoel – dat lekker in je vel zitten en in balans voelen – gaat ervaren. In combinatie met het vergroten van je veerkracht, sta je steviger in je schoenen als er zich een stressvolle situatie aandient.

Wil jij ook leren hoe je de stress kunt stoppen? Zodat je weer vaker het goede gevoel ervaart? Je hebt tijdens de zomerperiode al gemerkt hoe fijn dat is, dan is het heel waardevol om helder te krijgen hoe je niet meer in je valkuil stapt en daarnaast ook je veerkracht kunt vergroten. Ik help je hier graag mee.  

Auteur: Yura Boerma

Wat is vitaliteit voor jou? …en heb jij er invloed op?

Wist je dat……..

 • De periode na de zomervakantie de beste periode is om echt te checken hoe het gaat met jou en je werk?
 • Iets nieuws alleen maar ontstaat wanneer je kunt ontspannen actief kunt zijn?
 • Rusttijd even belangrijk is als actietijd?

Herken je dat, zo na de vakantie, die eindeloze lijst met dingen die je allemaal zou willen doen om dat fijne ontspannen gevoel na de vakantie vast te houden? En die bruisende energie waar je iedereen mee aansteekt. Of dat briljante idee dat je nu toch echt gaat uitwerken en doen.

Of herken je dat helemaal niet en is het meer een berg(je) en moet je je echt weer ‘aan het werk zetten’, de gewone dingen gaan doen? En lekt de energie meer weg dan dat het bruist…..

Hoe herken jij bij jezelf of je goed in je vel zit, of dat het misschien nog wel een tandje beter kan. Vind je een 6 à 7 voldoende, of zou je willen bouwen aan ‘compensatie punten’ voor momenten dat er echte tegenslag ontstaat?

 

Wil jij
O  meer energie overhouden aan het einde van de dag?
O  Ontspannen EN actief kunnen zijn?
O  Meer kunnen genieten van de goede dingen van het leven?
O  Met meer zelfvertrouwen in het leven staan?
O  Langdurig gezond en fit blijven?
O  Weten wat goed voor jou is en wat je zelf kunt doen?

Wanneer je één of meer van deze vragen voor jezelf met ‘ja’ beantwoordt is het de moeite waard om te onderzoeken wat jou gaat helpen om een stap verder te komen.

Met de vitaliteitsscan krijg je snel en vrijblijvend een kort overzicht waar de energie voldoende is en waar het nog een tandje beter kan. Wil je meer toelichting en een uitgebreidere rapportage, neem dan contact op om een afspraak te maken.

Wat wil je echt? En hoe doe je dat…

Merk je dat de keuzes die je eerder hebt gemaakt niet meer werken in de praktijk of niet meer goed voelen? Ze passen niet (meer) bij de situatie waarin je nu zit. Bij het maken van keuzes in het leven, gaat het er vooral om dat je keuzes maakt die passen bij jouw situatie, bij wie jij bent en bij wat jij wilt.
Dit kun je doen door te onderzoeken welke waarden belangrijk voor je zijn. Wat doet er toe voor jou? Wat vind jij echt belangrijk vanuit jouw hart, je kern? Jouw persoonlijke waarden geven je eigenwaarde, waardoor je sterker in je schoenen staat en makkelijker keuzes kunt maken. Je kunt denken aan de waarden: plezier, groei, eerlijkheid, vertrouwen, harmonie, liefde, evenwicht, vernieuwing, rust, stabiliteit, en ga zo maar door. Vergeet niet dat doordat je moeder bent geworden, je er ook waarden bij hebt gekregen. Of bepaalde waarden zijn minder belangrijk geworden. Waarden zijn dynamisch, net zoals het leven, en veranderen met jou mee. Maar soms realiseer je je dat niet…

“Elke keuze die je maakt, bepaalt de bestemming van je leven. Dus: do what you love and love what you do”

Als het begint te knagen…
Soms kom je vast te zitten in het plaatje dat je in je hoofd hebt over hoe het allemaal zou moeten zijn. Je hebt bedacht hoe je je leven wilt inrichten en hoe je dat combineert met je werk en je gezin, maar vooral ook wat voor moeder je wilt zijn. Alle keuzes liggen hieraan ten grondslag. Maar ja, wat doe je dan als je vastloopt?
Zo sprak ik laatst met Bianca die al vroeg wist dat ze moeder wilde worden. “Ik heb mijn keuze voor mijn opleiding en daarna qua werk daar helemaal op aangepast. Vooral ook omdat ik wist dat ik de meeste tijd met ze door wilde brengen en niet de leidsters van de opvang. Maar nu begint het bij mij te knagen, want mijn werk past niet bij mij. Ik heb het wel gezien hier, maar om nu weer van baan te veranderen… Dat heb ik al drie keer gedaan. Ik voel gewoon dat het gaat om het feit dat ik niet genoeg ruimte voor mezelf neem, de tijd niet in mezelf investeer om me te kunnen ontwikkelen op het werk maar ook niet thuis. Me-time is voor mij heel schaars. En dat komt vooral omdat ik me schuldig voel als ik het wel neem.”

Vastzitten in een spagaat
Bianca is niet de enige met dit schuldgevoel naar haar partner en kinderen. Herken jij het ook? Juist het ideaalbeeld in je hoofd – hoe je het allemaal bedacht hebt van tevoren – zorgt er voor dat je vindt dat je het dan ook allemaal moet kunnen waarmaken. Elke andere vrouw die moeder is doet dat toch ook? Waarom jij dan niet? En dan begint het vergelijken met andere vrouwen, die misschien meer kinderen of een hogere functie hebben dan jij, meer dagen werken of die alleenstaande moeder zijn. Zo kom je terecht in een spagaat tussen het perfecte plaatje, je eigen gevoel en de vergelijking met andere moeders. En zit je vast. Hoe kom je hieruit?
Door jouw waarden te kennen, zorg je ervoor dat je niet te veel meegaat in het vergelijken of in de waan van de dag. Je gaat doen wat jij écht belangrijk vindt, vanuit jouw hart, je kern. By the way: laat het perfecte plaatje maar los, want die bestaat niet. Vaak maken we van kiezen een te groot ding, omdat we er vanuit gaan dat we ons leven volmaakt kunnen leiden – als we maar de juiste keuzes maken. Realiseer je dat je jouw eigen pad vanzelf ontdekt als je vanuit jouw eigen waarden geniet van de onvoorspelbaarheid van het leven met je kinderen. Je weet namelijk waar je voor staat.

Stel jezelf goede vragen
Naast dat je weet wat je waarden zijn, is het heel waardevol om jezelf regelmatig belangrijke levensvragen te stellen, zoals:
• Waarom doe je wat je doet?
• Wat wil je écht?
• Hoe ziet jouw mooiste leven eruit?
Zo kom je achter de zin van het leven, de betekenis die je eraan wilt geven. Hoe je meer betekenis geeft aan wie jij bent en wat jij doet. Michael Pilarczyk schrijft erover in zijn boek ‘Master your Mindset. Leef je mooiste leven’: “Wees je bewust waar je je aandacht op richt en welke betekenis je geeft aan een situatie, een gebeurtenis of aan je gedachten. Als je werkelijk geluk wilt ervaren, maar ook als je een succes wilt maken van jezelf, is het nodig om de werking van je geest en je denkpatronen te begrijpen”. En dan helpt het om jezelf goede vragen te stellen. Of dat een ander die aan je stelt. Een goede vriend(in), collega, je partner of een coach. “Goede vragen houden je een spiegel voor die je niet alleen geven wat je wilt, maar vooral wat je nodig hebt”, zegt Pilarczyk.

Meebewegen met het leven
Bianca: “Ik zie nu in dat ik te veel bezig was met hoe ik alles had bedacht. Dat ik de hele dag vanuit mijn hoofd leefde en daardoor zat ik vast. Ik beweeg nu bewust veel meer met het leven mee. Mijn kinderen zijn inmiddels 3 en 6 jaar, dus waarom heb ik niet eerder gezien dat het leven altijd in beweging is? Al die veranderingen die zij hebben doorgemaakt als kleine mensjes, gebeurden net zo goed ook bij mij. Alleen wilde ik dat niet zien, omdat het niet in mijn ideaalbeeld paste. Nu zie ik het wel, en voel ik het ook. Ik voel heel bewust op welke manier ik er voor hen wil zijn als moeder en niet meer ten koste van alles. Mijn werk is ook belangrijk, mijn relatie met Daan, en natuurlijk de tijd voor mezelf. Door dat meer aandacht en energie te geven, zit ik veel beter in mijn vel. Voel en weet ik wat ik écht wil en wat ik nodig heb om het leven met mijn gezin te leven dat bij mij, bij ons past. Ik zit in de goede richting, dus het kan alleen nog maar beter worden!”

“De betekenis die je ergens aan geeft, bepaalt je dagelijks leven” (Michael Pilarczyk)

 

Auteur: Yura Boerma

Hoe gaat het met jou?

Sta een minuutje stil bij deze vraag door de video te starten.

 

Welk steuntje in de rug kun jij gebruiken? Laat het ons weten!

Of doe de online vitaliteitsscan en ontvang vrijblijvend een eerste overzicht van je persoonlijke vitaliteit.

 

7 tips voor een ontspannen zomer met je gezin

TIP 1: Ga buiten ontspannen & genieten

Ga lekker naar buiten, de natuur in. Met de fiets, lopend, steppend, in een buggy of rugdrager. Laat je kind(eren) ervaren hoe ontspannend – maar ook spannend – de natuur kan zijn: welke dierensporen kun je vinden, hoeveel vogels kun je horen, welke dieren zijn in een holletje gekropen, waar zie je keutels liggen, via welk zintuig (zien, horen, ruiken en voelen) kun je het best de natuur beleven? Door samen te genieten van het buiten zijn, en met je volle aandacht alles te ervaren, zie en hoor je ook elkaar. Leuk om iedereen op zo’n andere manier mee te maken! Je bekijkt elkaar weer eens met een frisse blik.

TIP 2: Zorg voor genoeg me-time

Ik heb er al veel vaker over geschreven: over me-time. Tijd voor jezelf waarin je doet wat jou energie geeft, waar jij blij en gelukkig van wordt, waar jij van oplaadt. En ik blijf er keer op keer op hameren dat het zo belangrijk is voor ons als moeders! Wij zijn keien in het maken van to-do-lijstjes en pas als alles is gedaan, mogen we iets voor onszelf doen. Maar tegen de tijd dat je lekker op de bank zit ’s avonds, ben je zo uitgeput dat je nergens meer zin in hebt. Vraag op zo’n moment eens aan jezelf: ‘Hoe gaat het eigenlijk met mij?’ en bedenk wat jij heel graag zou willen doen. Gun jezelf me-time, neem de tijd of plan het in. En: geniet!

TIP 3: Laat de controle los

Soms zijn wij als moeders zo druk bezig met van alles en nog wat te beïnvloeden in het leven. Om het beste er uit te halen. En zo vergeten we waar het echt om draait. Ook tijdens de zomer(vakantie), want we willen natuurlijk wel dat alles goed geregeld is van te voren en dat het ons aan niks ontbreekt. Daarom is het goed om je te realiseren dat het veel aangenamer is om niet overal controle over te willen hebben, maar alleen over die dingen waar je controle over kunt hebben en die echt van waarde zijn voor je. Het loslaten van controle geeft je meer tijd om zonder stress te genieten met z’n allen!

Beinvloed wat je kunt, maar accepteer wat je niet kunt beïnvloeden”(Roderik Bender)

TIP 4: Doe 1 ding per dag met aandacht

Deze simpele oefening komt uit de mindfulness en zorgt ervoor dat je onthaast. Betrek hier zoveel mogelijk gezinsleden bij, dat maakt het leuk, ontspannen en gezellig! Denk aan: tanden poetsen, eten, een boek (voor)lezen, naar muziek luisteren, koffie of thee drinken, douchen, etcetera. Door dit met aandacht te doen, sta je stil bij de activiteit en maak je gebruik van je zintuigen. Bijvoorbeeld bij het eten: wat zie je? Welke kleuren, vormen? Wat ruik je? Is het lekker of ruik je een beetje een vreemde geur? Wat hoor je? Borrelt een saus nog na of hoor je de gebakken aardappelen nog nasissen? Wat voel je? Is de groente hard (rauw) of gekookt (zacht) en hoe voelt het in je mond of in je buik?

Kies 1 ding die jullie elke dag (of meerdere keren per dag) met aandacht doen, een hele week lang. De week erna kiezen jullie iets anders uit. En voel na 2 weken eens of er iets veranderd is.

TIP 5: Houd het simpel

Je hoeft niet iedere dag op pad met z’n allen, de highlights van een land te bezoeken of thuis allerlei dagjes uit te verzinnen. Onderhandel met elkaar over de dingen die je echt wil doen deze zomer, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Maar prop de dagen niet helemaal vol! Juist de simpele dingen en de gewone momenten zijn ook het genieten waard en worden mooie herinneringen. En zijn heerlijk ontspannen.

The business of life is the acquisition of memories. In the end that’s all there is” (Butler Carson in Downtown Abbey)

TIP 6: Blijmakers

Sluit elke dag af met aan elkaar vertellen waar je die dag blij van werd. Heel fijn om op de dagen te doen dat je met vakantie bent. Dan gebeurt er zoveel, je ziet heel veel nieuwe dingen, ontmoet nieuwe mensen (en dieren). En iedereen wordt weer ergens anders blij van. Leuk om te delen!

TIP 7: Vakantie nemen van de vakantie

Neem elke dag even ‘vakantie van de vakantie’. Zie dit als een persoonlijk moment om tot rust te komen, voordat je de drukte weer in gaat. Sta bijvoorbeeld op als de rest nog slaapt en maak een wandeling langs de zee, mediteer of doe yoga. Rustig koffie drinken voor de tent is ook heerlijk. Ik doe dit zelf al jaren: opstaan als de rest nog slaapt als we met vakantie zijn. Ik ontbijt dan in alle rust, scroll door wat leuke berichten op Instagram en loop dan naar buiten in mijn pyama. Even een rondje in de tuin of gewoon lekker op het terras zitten met een boek of Flow Magazine. Het zorgt bij mij voor een onspannen begin van de dag. Hoe ziet jou ‘vakantie van de vakantie’ eruit?

 

Auteur: Yura Boerma

Professionals in de schijnwerpers

Heb jij plezier en succes in je leven en je werk? Of mag het er nog wel wat meer vanaf spatten? Heb je van die dagen/weken dat je naar je werk gaat omdat dat nu eenmaal moet en het geld op levert, maar dat je jezelf echt je bed uit moet trekken om in actie te komen?

Of ben je op zoek naar werk of nieuwe opdrachten en valt het nog niet altijd mee om steeds weer jezelf op te peppen en jezelf energiek en daadkrachtig neer te zetten?

Plezier en succes in je leven en je werk helpen mee om je sterk en veerkrachtig te voelen, je eigenwaarde te voelen. En het leuke is dat dit gevoel van eigenwaarde ook weer helpt wanneer het even tegenzit. Dan sta je makkelijker weer op, kijk je om je heen en ziet nieuwe mogelijkheden waar je mee aan de slag kunt. Deze veerkracht is de kern!

En hoe krijg je of onderhoud je die veerkracht? Is daar een pil voor? Wanneer je alle reclames voor vitaminepreparaten mag geloven zou je denken van wel. En zeker, het helpt wanneer je er voor zorgt dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt.

Het is alleen niet het enige dat je kunt doen om je veerkracht op peil te brengen en te houden. Er is nog veel meer.

Met Heuvelrug Vitaal zijn we het steuntje in de rug voor iedere professional die woont en/of werkt op de Utrechtse Heuvelrug om met energie en veerkracht te doen wat nodig is.

Volg onze blog en je krijgt tips en informatie hoe jij jouw veerkracht en energie kunt blijven voeden en benutten.

Met vitale groet,

Professional Heuvelrug Vitaal: Hilde Gonde Mostert | PRCL, voor duurzame transitie | Ontwikkel persoonlijke kracht; maak je team krachtiger.Hildegonde